Grandprix Manager

Vervoer en Autosport

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een tweedehands motor?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een tweedehands motor?

Er zijn veel locaties waar je een gloednieuwe motor kan kopen. Toch heeft niet iedereen het geld om een nieuwe, mooie motor aan te schaffen en valt het buiten het budget van veel klanten. Een oplossing hiervoor is natuurlijk het aanschaffen van een tweedehands motor of een schademotor. Bij deze optie loop je wel meer risico, daarom zullen wij je wat tips geven bij het aanschaffen van zo’n motor.

Stappenplan

Heb je een mooie tweedehands motor of schademotor gevonden op het internet? Dan wordt het tijd om contact op te nemen. Hierbij is het belangrijk dat je een aantal vragen stelt waar de verkoper duidelijk antwoord op moet geven. Vraag ten eerste in hoeverre de motor beschadigd is. Daarna vraag je of alle onderdelen nog in orde zijn en of het nog goed werkt. Verder is het belangrijk om te vragen naar de onderhoudshistorie. Als alle vragen duidelijk zijn beantwoord en je nog steeds tevreden bent, is het tijd om een afspraak in te plannen.

 

Het is tijd om de motor in het echt te bezichtigen. Neem naar de afspraak vooral een vriend of kennis mee die veel verstand heeft van techniek, zodat je een extra paar ogen heb tijdens het controleren van de motor.

 

Het maken van onderdelen

Als je op de afspraak bent aangekomen, begint het nalopen van de motor. Onderdelen die vooraf een proefrit moet controleren, zijn het motorblok, oliepeil, banden, schijfremmen, remblokken, voorvork, balhoofdlager en accu.

 

Geef tijdens de afspraak vooral aan dat je een proefritje wil maken. Tijdens een proefritje kom je er namelijk sneller achter of er onderdelen zijn die niet meer in goede staat zijn en of er eventuele schade is. Controleer tijdens het proefritje op de koppeling, remmen, motorblok, vering, wegligging en elektronica zoals lampen.

 

Als je over het proefritje ook erg tevreden bent, dan is het een goede keuze om de motor aan te schaffen.